Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda "Öncü Çankaya"

27.03.2022 - Pazar 12:51

Çankaya Belediyesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında başlattığı "Eşitlik ve Farkındalık Ayı" Yerel Eylem Eşitlik Planı İlerleme Sunumu ve Eşitlik Paneli ile tamamlanıyor.

- Çankaya Belediyesinin 2019-2023 'Yerel Eşitlik Eylem Planı'nda geldiği aşamayı anlatacağı sunum, 31 Mart'ta 115'in üzerinde sivil toplum örgütünün katılacağı etkinlikler Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi'nde gerçekleşecek.

Kadınların sosyal hayata ve istihdama eşit katılımını sağlayan proje ve hizmetleriyle Türkiye'de öncü yerel yönetimlerin biri olan Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında başlattığı 'Eşitlik ve Farkındalık Ayı'nı Yerel Eylem Eşitlik Planı İlerleme Sunumu ve Eşitlik Paneli ile tamamlanıyor. Çankaya'nın 2019'da açıkladığı 2023'e kadar sürecek 'Yerel Eşitlik Eylem Planı'nda geldiği aşamayı anlatacağı sunum, 115'in üzerinde sivil toplum örgütünün katılacağı etkinlikle 31 Mart'ta Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi'nde yapılacak.

İlerleme sunumunun açıklanmasının ardından etkinlik, Şişli, Nilüfer ve Atakum Belediyeleri'nin de yer aldığı "Yerel Yönetimlerde Eşitlik" Paneli ile sona erecek.

“EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
2019-2023 Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı bütün boyutlarıyla hayata geçirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve eşitlikçi bir toplumsal yapının inşası için bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Kadınların en temel sorununun 'şiddet' olduğunun altını çizen Taşdelen, "Kadın Müdürlüğümüzü ve Kadın Danışma Merkezimizi kurduk, şiddete uğrayan ve uğrama riski bulunan kadınlarımıza yardımcı oluyoruz. Kadın sığınmaevimizdeki kadınlarımıza meslek öğreterek istihdama katılmalarını hedefliyoruz. Elbette bütün amacımız şiddetin olmadığı bir düzeni yaratmak" ifadelerini kullandı. Planın en önemli maddelerinden birinin 'istihdam' olduğuna dikkat çeken Taşdelen, "Bu kapsamda kadınların istihdama katılabilmesi için 1.500 çocuk kapasiteli 12 kreşimizde hizmet veriyoruz. Kadınların meslek edinmesi iş birlikleri yapıyor istihdam garantili meslek kursları düzenliyoruz. Evinde üreten kadınların ürünlerini satın alıyor hizmetlerimizde hediye olarak sunuyoruz. Yine el emeği ürünlerini satışa sunmaları için festival, şenlik gibi etkinlikler düzenleyerek ücretsiz stantlar açıyoruz” açıklamasını yaptı.

YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI
Çankaya Belediyesi, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı kapsamındaki 2023’e kadar sürecek Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı 2019'da açıklamıştı. Çok sayıda sivil toplum örgütünün tavsiye ve katkılarıyla hazırlanan Eylem Planı, Eğitim, istihdam, katılım, kentsel hizmetler- çevre, sağlık ve şiddet başlıklarından oluşuyor.

Plan çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalarla kadınların; yaygın eğitime katılımını arttırmak, istihdama ve yerel karar alma süreçlerine eşit katılımını sağlamak, kentsel hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanması, sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını arttırmanın yanı sıra kadına yönelik şiddetin önlenmesi de planın hedefleri arasında yer alıyor.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.