Kayseri Hacılar'a sıfır atık belgesi
''Son 1200 senenin en sıcak dönemini yaşıyoruz''
27.03.2022 - Pazar 14:09Kartepe Zirvesinin son gününe katılan dünyaca ünlü İsveçli sosyolog Therborn'dan iklim değişikliği uyarısı;
İsveç Kökenli Sosyal Bilimci Prof. Dr. Göran Therborn şehirler söz konusu olduğunda odaklanılması gereken üç detayın olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başladı. İklim değişikliği ve buna bağlı olarak oluşan risklerin odaklanılması gereken detayların birincisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Therborn, öncelikli olarak iklim değişikliğinin farkında olmamız gerektiğini söyledi. Son 1200 senenin en sıcak dönemini yaşadığımızı ve gezegenimizin risk altında olduğunu aktaran Prof. Dr. Therborn, bu yüzyılı bu anlamda bir şeylerin başlangıcı olarak kabul etmemiz gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Therborn, yaşadığımız yüzyıl içinde dünyanın kaderine yön vereceğinin altını çizdi.
“BATI DOMİNASYONU DEĞİŞTİ”
Dünyanın Rusya ve Ukrayna savaşına odaklanmışken asıl meselenin Batı domisnasyonunun artık değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Therborn, değişen dominasyonla birlikte sonuçlarını herkesin takip etmesi gerektiğini hatırlattı. Dünya’nın yeni bir sosyal düzene meylettiğini aktaran Prof. Dr. Therborn, “21. Yüzyıl sosyal ve kültürel gelişime bakacak olursak bu alanda bir erezyon yaşandığını düşünüyorum. Kökleri sanayi devrimine uzanan, çok fazla eşitsizlikler, dışarıda bırakılma var. Bir yandan da eşitlik ve kapsayıcılığı aynı anda gözlemliyoruz. Kent politikalarıyla ilgili çeşitli gündemler mevcut. Şehirler ve küreselleşmeden bahsedersek 15- 20 sene önce kent alimleri aslında dünya şehirleri yapmaya çalıştı. Şehirlerin yalnızca hiyerarşik bağlarla birbirine bağlı olduğunu öne sürdüler.” diye konuştu.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK YOKSULLARI ETKİLİYOR”
Şehirlerdeki iklim değişikliğine bakmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Therborn, şehirlerin bu konuda en kırılgan noktada olduğunun altını çizdi. İklim meselelerinin şehirlerin farklı noktada olmasına rağmen aynı gezegende olduğunu da hatırlattığını aktaran Prof. Dr. Therborn, “Şehirler hem iklimden hem de çevreden son derece mizdarip. İklim değişikliği ve bundan doğan tehlikeler birinci olarak yoksulları etkiliyor. Dünyanın yer yerinde yaşayan yoksullar daha çok etkileniyor. Şehirler sera gazı emisyonlarının yüzde atmışından sorumlu. Şehirlerin yüzde altısı da hava kirliğine maruz kalmakta. Karbon ayak izinden de bahsedecek olursak ABD, Arabistan ve Güney Bölgeler biraz daha sorumlu gözükmektedir.” dedi.
ŞEHİRLEŞME DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Therborn, hala Afrika ve Asya’da kentleşmenin devam ettiğini dile getirdi. Dünya’nın yarısının da iklim riskiyle karşı karşıya olduğuna değinen Prof. Dr. Therborn, şehirlerin iklim değişikliği konusunda da kendini korumaya çalıştığını anlattı. Prof. Dr. Therborn, “ Şehirlerin aldığı önlemler ve politikalar hedefe varmamıştır. Çünkü iklim meselesi henüz politik güç ilişkisi içinde kendine yer bulamadı. Politikalar hala gidişatın devam etmesi yönünde devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Dünyanın ekonomik ve teknik bilimsel üstünlüğü Avrupa’ya artık meydan okuyacak hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Therborn, bu yolun sonunda 3. Dünya savaşıyla karşılaşabileceğimize dikkat çekti.
Panelin sonunda Kocali Büyükşehir Belediyesi Şura Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yeşildal Prof. Dr. Göran Therbor’a plaket takdim etti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı