İstanbul'da Kağıthane ile Havalimanı 24 dakikaya inecek
AKUT’tan 3 yeni ekip: “Kahramanmaraş” , “İzmir-Selçuk” ve “Bitlis”
04.04.2022 - Pazartesi 14:48AKUT Başkanı Recep Şalcı: “Her yörenin, kendine özgü coğrafi yapıları ve iklim özelliklerinden dolayı afet türleri de farklıdır. Siz bir bölgede arama kurtarma ekibi oluşturmak için, o yörede yaşayan, o afette az çok uzmanlaşmış insanları bulmak zorundasınız. AKUT gibi tamamen gönüllük esasıyla çalışan bir STK olduğunuzu düşündüğünüzde, her oluşturulan ekibin ne kadar değerli olduğu daha açık hale geliyor. Açıkçası her oluşturulan AKUT ekibinin arkasında büyük bir seçicilik ve özen, büyük bir emek var.”
BURSA (İGFA)- Kurulduğu 1996 yılından bu yana, BM ve AB’nin arama kurtarma yapılanması içinde en önemli ekiplerinden birisi haline gelen, ülkemizin ilk arama kurtarma sivil toplum örgütü AKUT Arama Kurtarma Derneği, yeni oluşturduğu Bitlis, Kahramanmaraş ve İzmir-Selçuk ekipleriyle; Türkiye çapındaki organizasyon yapısını genişletmeye devam ediyor. AKUT, 3 yeni ekibiyle, ülke çapındaki ekip sayısını 30’a çıkardı.
AKUT BAŞKANI RECEP ŞALÇI: "HER OLUŞTURULAN AKUT EKİBİNİ ARKASINDA BÜYÜK BİR EMEK VAR"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan AKUT Başkanı Recep Şalcı, arama kurtarma konusunda bölgesel bir ekip oluşturmanın değerine ve zorluğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Her yörenin, kendine özgü coğrafi yapıları ve iklim özelliklerinden dolayı afet türleri de farklıdır. Siz bir bölgede arama kurtarma ekibi oluşturmak için, o yörede yaşayan, o afette az çok uzmanlaşmış insanları bulmak zorundasınız. AKUT gibi tamamen gönüllük esasıyla çalışan bir STK olduğunuzu düşündüğünüzde, her oluşturulan ekibin ne kadar değerli olduğu daha açık hale geliyor. Ayrıca AKUT olarak, bir bölgede ekip açma konusunda çok seçiciyiz, çok talepler geliyor ama biz ismimizle beraber, ‘know-how’ımızı, yeterliliğimizi, gücümüzü, donanımımızı da vereceğimiz için bu konuda çok hassas davranıyoruz. Açıkçası her oluşturulan AKUT ekibinin arkasında büyük bir seçicilik ve özen, büyük bir emek var. Yeni oluşturduğumuz tüm ekiplerimizdeki gönüllülerimize ve elbette yeri gelmişken tüm AKUT gönüllülerine bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. AKUT ailesine hoş geldiler.”
Fatih Dağ liderliğinde görev yapacak AKUT Kahramanmaraş ekibinin ise, 10 kişilik operasyon ekibi ve 22 gönüllüsüyle, bölgeye özgü, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olayları, deprem, sel gibi doğal afetler ve büyük kazalarda operasyonlar yürütmesi hedefleniyor.
Tunç Tuncer liderliğinde görev yapacak 15 kişilik gönüllü ve profesyonel eğitimli arama kurtarmacılardan oluşan İzmir-Selçuk ekibinin ise, hem büyük ölçekli olası bir İzmir depreminden etkilenecek bölgeden uzak olması hem de operasyon ve toplanma merkezi olarak İzmir’e yeterince yakın bir lokasyonda olması nedeniyle oluşturulduğunun altı çizildi. Bölgenin konumunun ve paraşüt uzmanları-eğitimcilerinin varlığının, havadan karaya özel yük paraşütleriyle malzeme ve eğitimli personelin ulaştırılmasına olanak sağlayacağı vurgulandı. Ayrıca, Selçuk Efes Havaalanı ile yapılacak protokol antlaşmasının, hem acil hava kabiliyetinin sağlanmasına olanak vereceği hem de havaalanında bir lojistik deposunun kurulmasını sağlayacağı belirtildi. Bu özelliklerin, güvenlik, malzeme ve personel nakliyesi için yurt içi/yurt dışı operasyonlarda AKUT’a zaman kazandıracağı eklendi.
Fevzi Epözdemir liderliğinde görev yapacak ve 7 profesyonel dalgıç ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan eğitimli dağcılardan oluşan 51 kişilik AKUT Bitlis ekibinin, arama kurtarma adına yapacağı çalışmalar için gereken tüm eğitimlerini tamamladıkları vurgulandı. Gönüllü üyelerin, coğrafyanın fiziki koşulları ve iklim şartları itibariyle büyük önem arz eden çığ afeti ve tatbikatları, kar altından kazazede kurtarma çalışmaları ve boğulma vakalarına müdahalede bulunacakları ve bu konularda önceden operasyon tecrübeleri olduğu vurgulandı.