Türkiye’nin En Modern Deri İşleme Tesisi Uşak’ta Açıldı

25.03.2022 - Cuma 03:42

Deri sektöründe yeni bir dönem başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı bünyesinde desteklenen, "Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi’ni (UBDİT) açtı.

Türk ve dünya deri sektöründe yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan Uşak deri sanayicilerini büyükbaş deri işlemeye özendirerek üretim çeşitliliği ve pazarlama kapasitelerini arttırmayı hedefleyen Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi törenle açıldı.

Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi’nde (UKOSB) düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Uşak Valisi Funda Kocabıyık, AK Parti Uşak Milletvekilleri Mehmet Altay, İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, MHP İl Başkanı Ayhan Kinden de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Rusya-Ukrayna savaşının deri sektörünü çok olumsuz etkilediğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin yürüttüğü yoğun diplomasi girişimlerinin bir an önce olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirmediğimiz tesisimiz ile de Uşak’ta küçük baş deri işleyen firmaları büyük baş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da konuşmasında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA’nın önemli bileşenlerinden olan Rekabetçi Sektörler Programıyla bugüne kadar 800 Milyon Avroluk kaynak oluşturulduğunu vurguladı.

Ar-Ge altyapılarından dijital dönüşüme, sürdürülebilir enerjiden yaratıcı endüstrilere, tarımdan girişimciliğe kadar farklı alanlardaki 88 projeye destek verildiğini anlatan Bakan Varank, “Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi de bu projelerin en güzel örneklerinden bir tanesi. Uşak Deri OSB ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğinde geliştirilen bu projeye 100 Milyon Lirayı bulan destek sağladık. Beni oldukça heyecanlandıran bu projenin içeriğine ve sonuçlarına baktığımda, bu desteği sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bu projeyle Uşak’ın Türkiye’nin en modern deri işleme tesisine kavuştuğunu altını çizen Bakan Varank, “Tesis sayesinde yılda en fazla 8 ay çalışabilen deri sektörü 12 ay boyunca sürekli üretim yapar hale gelecek. İşletmelerimiz zamanlarını çok daha verimli kullanıp, karlılıklarını artırabilecekler. Böylece, rekabet güçlerini artırıp yurtiçinde ve yurtdışında yeni pazarlara ulaşabilecekler” dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Varank’a Uşak’ta üretilen deri bir çanta hediye edildi. Sonrasında Bakan Varank ve protokol üyeleri birlikte kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Tesiste incelemelerde bulunan Bakan Varank’ın düğmeye basmasıyla makine parkuru çalışmaya başladı. Bakan Varank, “İnşallah burada üretilen ürünler sektöre büyük katma değer sağlayacak. Şehrimize büyük katkı sağlayacak bu tesisi düğmeye basarak başlatıyoruz” diye konuştu.

Günde 20 ton deri işlenecek

Uşak Deri (Karma) OSB’de 8000 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 10.000 metrekare alana sahip, 35 makine ve ekipman ile büyükbaş deri işleme alanında ülkemizin en modern ortak kullanım tesislerinden biri olması amaçlanan UBDİT’te günde yaklaşık 20 ton büyükbaş deri işlenecek.

Yerli ve yabancı firmalardan tedarik edilen 35 makine ve ekipman ile Türkiye'nin en modern ortak kullanım tesislerinden biri olacak. UBDİT’le birlikte küçükbaş deri işleme konusunda büyük tecrübeye sahip Uşaklı sanayiciler, herhangi bir yatırım yapmadan çok düşük maliyetlerle büyükbaş deri işleme olanağına sahip olacaklar.

Çevre Duyarlılığıyla Örnek Tesis

Türkiye’nin en modern büyükbaş deri işleme tesislerinden biri olacak olan Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi gerçekleştirilirken atık yönetimine de büyük önem verildi. UKOSB’de Çevre ve Şehircilik Uşak İl Müdürlüğü tarafından sürekli denetlenen, günlük 24.000 metre küp kapasiteli atık su arıtma tesisi bulunmaktadır. Avrupa Birliği normlarına göre ÇED Raporu olan büyükbaş deri işleme tesisinin atık suları mevcut atık su kanalına bağlanacak ve arıtma sisteminde arıtılacaktır.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.